Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Rekreativni tenis za odrasle i djecu

Od početka rada klupske teniske škole pokušavali smo na najbolji i što jednostavniji način naučiti polaznike osnovama teniske igre. Nakon višegodišnjih iskustava u provođenju treninga, možemo reći da imamo izrađen sistem kroz koji svakom polazniku omogućujemo da nakon završenog određenog broja sati sa usvojenim znanjem može dalje samostalno trenirati i napredovati u svojoj igri.

1. Problemi krivog starta
Kod rekreativnih igrača koji su samostalno počeli igrati tenis  bez pravilnog upoznavanja osnova tehničke izvedbe udaraca, često dolazi do stagnacije bez obzira na vrijeme provedeno na terenu.
Uslijed  nepravilne tehnike i načina kretanja po terenu moguće su ozljede ili prekid igranja zbog gubitka motivacije.
Tek sa pravilnom tehničkom izvedbom svih osnovnih udaraca, tehnikom kretanja po terenu i osnovnom kondicijskom pripremom igrač može u potpunosti uživati u teniskoj igri.
To znanje može se usvojiti samo kroz programirani i kontrolirani pristup.

Cilj nam je da svaki polaznik dođe do stadija igre u kojem može:

1.    kontrolirati svoje udarce (preciznost, dubinu, spin, pripremu za sljedeći udarac)
2.    sam prepoznati i ispraviti eventualne greške na meču ili sparingu
3.    da se nakon stanke ili neredovitog igranja može brzo vratiti „u udarac“.
4.     pravilno se kretati po terenu i naučiti pokrivati teren
5.    ravnopravno igrati sa partnerima rejtinga  jakosti 4,5 i više


Par primjera pripreme, izmaha i točke kontakta kod top igrača:

 


2. Načini treniranja

a) Trening u grupi
Trening grupe su najčešće formirane od četiri podjednaka člana. Osnovni program rada je dva ili tri puta tjedno u trajanju od 60 min. (ili 90 min.). Tenis je sport sa puno brzih kretnji (startova, ubrzanja, usporavanja) između kojih igrač mora precizno pogoditi lopticu a nakon čega slijedi kratak odmor i priprema za sljedeći poen (oko 20 sek.). Sam poen traje u prosjeku oko 7 sek. što ovisi o podlozi na kojoj se igra dok stanke između poena u pravilu omogućavaju dovoljno vremena da se tijelo potpuno regenerira. Upravo trening u grupi, nakon naučenih osnova tehnike, omogućuje odličnu simulaciju poena sa ravnomjerno raspoređenim periodima igre i odmora. Prednost rada u grupi je i sparing sa ostalim članovima različitih stilova igre.

b) Individualni trening
Individualni treninzi su neophodni prilikom ispravljanja specifičnih tehničkih nedostataka za koje je potrebno više sugestija.
Taj način rada je prilagođen svakom polazniku uvažavajući njegove želje, ambicije i fizičke mogućnosti.
Preporuka je svakom polazniku koji se po prvi puta susreće sa reketom i lopticom da odradi određen broj treninga individualno, a da se tek nakon savladanih tehničkih dijelova osnovnih udaraca priključi grupnom načinu rada.

3. Kondicijski trening

Osim tehničko-taktičke obuke na teniskom terenu u sklopu svakog treninga je i kondicijski dio koji obuhvaća sposobnosti koje su neophodne za razvoj igre.
Kondicijski dio treninga je prilagođen stupnju postojeće fizičke spreme igrača.

Cilj nam je da svaki rekreativni igrač:

1. nauči vježbe zagrijavanja i istezanja nakon meča
2. prepozna moguće simptome sportske ozljede i na vrijeme reagira prevencijom
4. savlada osnove prehrane prije meča i hidratacije za vrijeme
5. za napredne igrače potrebno je savladati dodatne vježbe za razvijanje:
-    Izdržljivosti
-    Agilnosti
-    Snage
-    Brzine
-    Koordinacije
-    Fleksibilnosti

4. Dodatno

Osim rada na samom teniskom terenu u školovanje se ubraja dodatni trening sa kondicijskim trenerom, teoretska nastava u vidu predavanja, video analize polaznika i vrhunskih igrača, gledanje mečeva, statistike mečeva, i sl.
Sva naučena znanja polaznik škole može testirati na klubskim turnirima.

TENIS ZA POČETNIKE

Idealni način da se dijete ili odrasli rekreativac uvede u ljepotu ovog sporta je pohađanje programiranih treninga u sklopu klupske teniske škole uz pratnju profesionalnih trenera.
Pravilno naučena teniska abeceda je temelj za daljnje napredovanje i dugogodišnji ostanak u ovom sportu.
Osnovni ciljevi programa klupske teniske škole su:

1. pojednostaviti učenje teniske tehnike uz "game-based" pristup
2. što prije početi igrati - uz korištenje mekanih loptica, skraćenog terena i sl.
3. prilagoditi igru tjelesnim mogućnostima i kondiciji

a) Početak

Za početak treniranja potrebno se javiti u tajništvo kluba ili ispuniti prijavnicu u linku kontakti te dogovoriti termin za probne treninge. Na prvim inicijalnim treninzima treneri mogu prepoznati nivo općeg sportskog predznaja polaznika i odrediti kratkoročne trenažne cikluse, a potom preporučiti oblike rada; u grupi (2-4 polaznika), individualo ili kombinirano. Od osnovne opreme za prve sate treninga je potrebno imati trenirku, sportsku majcu i tenisice za tenis (ravni đon). Reket nije obavezan. Ukoliko se posjeduje reket, on se može donijeti na trening gdje će trener procijeniti da li je prikladan (hvat, težina, materijal). U klubu ili od trenera mogu se posuditi razni test-modeli. Nikako nije preporučljivo bez preporuke kupovati rekete!

Primjeri reketa koji ne odgovaraju:

b) Pitanja

Prilikom prijava u tenisku školu bilo je mnogo upita tipa:

1.    Koliko vremena ili treninga je potrebno da "naučim" igrati tenis?
2.    Koliko sati rada je potrebno za ispravljenje bekenda ili servisa?
3.    Kada ću moći pobijediti kolegu tenisača sa posla?
4.    Nakon koliko vremena moje dijete može početi igrati turnire?

Na neka od navedenih pitanja trenerima je uvijek bilo teško dati precizan odgovor. "Naučiti igrati tenis" ima različita značenja ovisno o tipu polaznika i njegovoj percepciji zadovoljavajučeg nivoa igre.
Ali eto da pokušamo dati bar jednostavne odgovore:

Odgovor na 1. pitanje:

Ravnajući se prema rejtingu igrača polaznik je „ naučio igrati“ u onom trenutku kad dosegne razinu 4,5; (ovaj igrač je počeo vladati snagom, spinom i slajzom, ima solidan rad nogu, može kontrolirati dubinu lopte, i počeo je varirati način igre ovisno o suparniku. Može odigrati prvi jaki servis i povremeno siguran drugi spin servis. Ima problema sa teškim udarcima. Dobro i agresivno igra na mreži prilikom igre parova.) Uz treninge u grupi, individualni rad, sudjelovanje na turnirima i sparing mečeve igrač prosječnih kondicijsko-motoričkih karakteristika može kroz dva ili tri semestra teniske škole doći do te razine. Uvjet je redovito dolaženje na trening, samostalna igra sa različitim protivnicima i sudjelovanje na rekreativnim turnirima.

Odgovor na 2. pitanje:

Ispravljenje tehničkih nedostataka ovisi o vrsti greške koja se javlja prilikom izvođenja udarca. Ponekad se mora udarac raditi iz početka analitičkom metodom po kontrolnim točkama. Sigurno je da će polaznik već na prvim satima osjetiti razliku najprije u kontroli, a zatim u preciznosti i snazi udarca. Za automatizaciju i primjenu u igri ili meču potrebno je više vremena.

Odgovor na 3. pitanje:

Svaki polaznik škole koji je prošao tečaj i savladao tehničke dijelove svih osnovnih udaraca biti će u prednosti nad samoukim igračima sa dužim stažem igranja. Školovani igrač moći će varirati igru rotacijama loptice, snagom udarca i pravilnim kretnjama po terenu. Kad se tome doda i kondicijska sprema visoka mjesta na klupskim piramidama ili turnirima su osigurana.

Odgovor na 4. pitanje:

Kod djece je potrebno više obraćati pažnju na njihovu kronološku dob i biološki razvoj. Njihov napredak je više ovisan o motoričkim sposobnostima, a najviše o koordinaciji. U sklopu teniske škole organiziraju se turniri za najmlađe koji su prilagođeni posebnim pravilima za svaki nivo znanja. Na taj način djeca mogu početi igrati turnire nakon samo mjesec dana treniranja. Pokazalo se da su ti turniri odlično motivirajuće sredstvo za daljnji napredak. Za sudjelovanje na turnirima u organizaciji TSBIH ipak je potrebno malo više vremena provesti na treninzima u sklopu natjecateljskog programa.